Archive for February, 2013

My site value

從一個外國網站得知我個 blog’s 都值 USD1,606 喎 ! carpen.net 都值USD2,297  ^^ 唔知真定假呢 ? 我仲有幾個 domain 係手 , 除有2個唔賣得唔整得之外 , 其他都可以考慮賣出去喎 !  

Synology DS213+ NAS

今日超開心 , 能夠買到這 Synology DS213+ NAS , 可以方便我 setup Blog’s , host web sites , files sharing , VPN 等等 ,  一直都想買部 NAS 玩好耐 , 又見 bonus 出左咁好 , 就決定買部玩下 , 全套 HK$4,6xx ! 試過行 iscsi 不錯 , 可以接受 , 即使在 VPN 情況下都 ok , 而最方便當然係 setup web sites , blog’s 等非常容易 ! 我就用2隻 WD […]

驚訝 SMS

今早收到一個很驚嚇的 sms , 是以前一個認識的朋友 , 真是估不到 ! 我們很久沒聯絡 , 原來是罵人的 sms , 我真是不知道一番好意 , 換來只是 “罵” , 原先我只是想既然已放底了 , 那幫助別人又如何呢  ? 但原來幫不到 , 也帶給別人的誤會及麻煩 , 真的對不起 ! 可能我真的要學習如何表達 …………….. 不過都沒所謂吧 , 反正她都不會聽我解釋 ! 而且這刻也不應該解釋什麼 , 只要她生活得幸福就可以 !

最薄 Windows Phone 8.Samsung ATIV S i8750 體驗日

由 RingHK.com 所舉辦的Samsung ATIV S 體驗日會於2013 年 2 月 19 日 (週二)舉行 , 有興趣的朋友快快登記吧 , 額滿即止 ! http://www.ringhk.com/samsung_experienceday_ativs.php   另由 Eprice.com.hk 所舉行的體驗日也是 2013 年 2 月 18 日 (星期一 ) 舉行 , 大家都是同一地點 , 只是日期不同 ! http://www.eprice.com.hk/mobile/talk/4523/49528/1/  

國內出版的寵物雜誌

寵物的資訊其實我不懂 , 只是和大家分享我係國內書城看見能買到的雜誌 , 它有分別有狗迷和貓迷2本的 , 只是 RMB20 一本 , 大家可以係淘寶訂都可以 , 我發現若訂舊幾個月前的話 , 可以更加便宜 ! 這是它們的網站 : http://www.petmsn.com 官方淘寶店 : http://shop35194490.taobao.com 另有電子版 : http://www.dooland.com (RMB 6/期) 及 http://www.zubunet.com P.S. 剛剛發覺原來它們有出到 android app. , 大家可以 search < 狗迷 >或<猫迷> 就可找到 ! 我用 wifi 不能連接 , 只能用返 電話的data plan 上 , 唔知道大家有否相同問題 !      

台灣港記酥王 “金滔燕窩鳳梨酥”

今年從台灣訂了一些食品回香港過年 , 這間港記的 “金滔燕窩鳳梨酥” , 真的不錯 ! 包裝得好高級咁 ! 也買了綠豆糕及我最愛的太陽餅 , 過年有好多好野食 !!!! ^^ Packing 都好 Pro. , color box , 有印自己 logo !   有牌片的產品名稱 一盒6個裝 ,排起看來好漂亮 可以看到有小量金滔係面 每盒也跟一個紙袋 , 真的很好 , 方便我送禮 ! 他們也很出名的綠豆糕 我最喜歡的太陽餅  

Free counters!


Web Hosting


Copyright © 2011-2014 Carpen.Net. All rights reserved.